Styrelsen

Här finner du en kort presentation av föreningens förtroendevalda styrelseledamöter och suppleanter.

Ordförande

Ordförande

Lasse Mattila

Socionom, föreläsare, handledare, författare

Mitt namn Lasse Mattila och jag är socionom, föreläsare, författare och handledare inom psykosocialt arbete. Jag har arbetat hela mitt yrkesverksamma liv med barn och unga i utsatta livssituationer, däribland som skolkurator och som arbetsledare inom socialtjänsten, samt som enhetschef och handledare inom området för förstärkt jour- och familjehemsvård. Det är också barn och unga som är min ingång i mitt engagemang. Jag är även chefredaktör för webbmagasinet Mad in Sweden.

Ledamöter

Dunja Grisell

Student i mänskliga rättigheter och psykiatrikritisk aktivist

Jag studerar mänskliga rättigheter och har en bakgrund som aktivist inom djurrätt och nu sedan flera år tillbaka inom den internationella psykiatrikritiska rörelsen. Jag skadades av en ECT-behandling år 2007 och har efter det på olika sätt försökt belysa de strukturella problem som präglar den västerländska psykiatrin. Min dröm är att bygga upp ett alternativt center för människor i kris, i stil med Soteria-modellen. Jag bor i Stockholm tillsammans med min sambo och mina fyra barn.

Fanny Marell

Socionom, leg psykoterapeut samt lärare och handledare

Har arbetat i ca 25 år med socialt arbete på socialtjänst, familjebehandling på institution för ungdomar med allvarliga psykiatriska bekymmer, som kurator/familjeterapeut inom BUP och som familjeterapeut på ätstörningsklinik. De senaste åren har jag arbetat privat som handledare och utbildare samt med psykoterapier. Jag har ett starkt engagemang i frågan "vad är psykiskt lidande och hur påverkar vår förståelse de lösningar vi väljer". Andra frågor som intresserar mig är makt och delaktighet.

Stefano Selvani

Specialist i barn- och ungdomsmedicin och barn- och ungdomspsykiatri

Engagerat mig i att utveckla och arbeta med skonsamma, hållbara och effektiva behandlingssätt för barn och ungdomar med psykisk ohälsa. I behandlingen har jag som utgångspunkt en helhetsbedömning av patienten och fokus på individens egen tillfrisknandepotential, så långt som det är möjligt utan psykofarmaka. Mångårig erfarenhet från arbete som allmänläkare, barnläkare och barnpsykiater. F.n. verksam som överläkare i Barnpsykiatri på Sanks/Karasjok i Nordnorge på en ungdomspsykiatrisk avdelning samt som konsult inom barnpsykiatri Sverige.

Ulrika Forss

Litteratur- och beteendevetare, kundtjänstansvarig

Uppvuxen i Norrbotten, bor numer i Västerbotten med min tonåriga son och är förlovad med en stockholmare. Under nittiotalet studerade jag till litteratur- och beteendevetare. Jag har arbetat inom bl.a. BRIS och Röda Korset. Fastnade alltför många år i psykiatrins klor, men tog mig ur dessa - och nu är en av mina största missioner att få människor att se förbi dagens stereotypa synsätt inom psykiatrin. Ett förbud mot ECT är en av mina absoluta hjärtefrågor. Jobbar idag som kundtjänstadministratör. Min övriga tid ägnar jag helst åt sång, läsning, språk och ord samt att vara ute i naturen.

Frida Åberg

Psykolog med specialistområde organisatorisk hälsa och stressrelaterade sjukdomar

Jag har en psykologexamen från Göteborgs Universitet och lång erfarenhet av att facilitera och utveckla arbetsgrupper, chefer och processer inom både offentlig sektor och privat näringsliv. Vi pratar ofta om psykisk ohälsa utifrån ett individperspektiv, och jag tycker att det är viktigt att förstå de sociala konstruktioner och de olika system vi människor verkar inom – hur de påverkar dels hur vi definierar psykisk ohälsa, dels hur de påverkar möjligheter för återhämtning och behandling. Vid sidan av allt detta har jag en konstnärsverksamhet i form av måleri och mina stora intressen är konst, litteratur och idéhistoria.

Lena Wingbro (kassör)

Redovisningskonsult

Mitt namn är Lena Wingbro och jag har i mitt yrkesliv arbetat främst med ekonomi, försäljning och marknadsföring. Sedan 2011 driver jag eget företag inom företagsutveckling. Jag har även drivit hälsokostbutik och arbetat som gymnasielärare och då bl.a. stöttat ungdomar med svårigheter. Jag och min man har även varit familjehem och arbetat med psykisk ohälsa i ca 15 år, vilket är något jag brinner för.

Suppleanter

Nina Yderberg

Läkare, specialist inom barn- och ungdomspsykiatri

Jag är läkare med stort alternativmedicinskt intresse som inte längre känner mig hemma inom landstingsvården. I första hand jobbar jag som EMDR terapeut men kompletterar just nu min kompetens med en antroposofiskt inriktad trädgårdmästarutbildning. Till hösten börjar jag dessutom en treårig utbildning till bildterapeut. I min privata verksamhet skriver jag inte ut mediciner utan använder mig av en mer holistisk ”läkekonst”.

Ann-Kathrin Matthies-Lindo

Pedagog, föreläsare

Jag heter Ann-Kathrin Matthies-Lindo och jag är trebarnsmor, och arbetar som förskollärare sedan över 30 år. Jag har även drivit en syateljé i närmare 10 års tid tidigare, för design och sömnad av brudklänningar, och scendekorer till artister och TV-galor m.m. Jag har grundutbildning i konst och i socialt arbete. Jag är psykiatrikritiskt engagerad och har bl.a. gjort en intervjuserie som radioreporter för programmet Radio Totalnormal.

Övriga förtroendevalda

Revisor för föreningen är Jan Svensson.

Valberedningen består av Cicki Malmström och Julia Svensson.